U bent hier

Putter

Putter

Het is zondag 31 januari. De dag dat ik de vogels in mijn tuin wil gaan tellen, dit weekend is namelijk HET weekend. Het weekend van de tuinvogeltelling. Ik zit nog rustig met mijn kop koffie op de bank te genieten van een rustige zondagochtend. Totdat er iets voor het raam in de Lavendel landt. In slow motion kom ik overeind, eerst met mijn hoofd daarna mijn schouders en daarna mijn bovenlichaam. Ik kijk nu net met mijn hoofd boven de vensterbank uit en zie een Putter Carduelis carduelis in de tuin.
Het is vast een verdwaalde Putter, die op dat moment aan het peuzelen was in de uitgebloeide witte overblijfselen van wat ooit witte Lavendelbloemen waren. Mijn trots in de voortuin, de witte Lavendel die al jaren achtereen prachtige witte wolken bloemen tevoorschijn tovert. Nooit zag ik dit vrolijk gekleurde vogeltje vliegen bij ons in de tuin en juist nu in het weekend van de tuinvogeltelling komt hij tevoorschijn. Nu alle vogels in alle Nederlandse tuinen geteld zijn en de resultaten bekend zijn staat de Putter in de top 25 van Nederland, op de 25e plek. In totaal werden er 11.860 waargenomen in de Nederlandse tuinen.
Maar goed dat ik die van mij ook noteerde, ik denk dat hij anders met 11.859 net niet in de top 25 was gekomen.

afbeelding van Sylvia

Terug naar Hardenberg


Niet alleen het weekend van terug naar de Brouwersdam, maar ook terug naar Hardenberg. Tijdens een ritje in de zon, die je lachend voor de gek hield want het was hartstikke koud, zagen we Kramsvogels (Turdus pilaris).


Tijdens het gluren vanuit het huis naar de tuin, observeerde ik deze Pimpelmees (Cyanistes caeruleus) die genoot van de pindakaas. De Pimpelmees kroop zonder problemen helemaal in het potje. Niet bang voor het deksel op zijn neus.


En tijdens de wandeling door het parkje zagen we deze Grote Barmsijzen (Acanthis flammea flammea), een lifer. Zomaar tijdens een zondags wandelingetje. Dank u wel Heer, voor alles wat u mij geeft.


Zo lief, ik smelt een beetje, maar niet door de warmte, want het is nog steeds hartstikke koud.


Tijdens dezelfde wandeling zagen we ook Puttertjes (Carduelis carduelis), ten minste... zien... we zagen een Putter vermomd als een heleboel elzenproppen.

afbeelding van Julian

Uil & Putters


Boe! Ransuil (Asio otus) had zich goed verstopt maar door de wind waaien de takken voor hem langs.


Zwarte Elzen (Alnus glutinosa) zijn geliefd door Putters (Carduelis carduelis). Er wordt gretig van de elzenproppen gegeten (foto: 21 februari).

afbeelding van Sylvia

Prijs schieten


We hebben zoveel vogels gezien vandaag, heel veel 'gewone' soorten maar ik heb geprobeerd van alles mooie foto's te maken. Zoals van deze Merel (Turdus merula) die poseerde bij een paar winterse rode bessen. Deze foto had zo op een kerstkaartje gekund, als het bijna kerst was geweest dan (Waarneming).


Een mooie vrouw Vink (Fringilla coelebs) op het hek (Waarneming).


Deze vrouw Groenling (Chloris chloris) ziet er naar mijn mening erg apart uit, wat een felgeel op de rug. Ik dacht echt dat het een Sijsje was met overgewicht (Waarneming).


Ik ontdekte helemaal zelf deze Appelvink (Coccothraustes coccothraustes) een lifer! Wat supergaaf, vanuit de goedheid van mijn hart heb ik hem Julian ook aangewezen (Waarneming).


Een Ekster (pica pica) op een heuveltje met sneeuw, wat een leuke combi (Waarneming).


Gotcha! Een Koperwiek (Turdus iliacus) verstopt tussen de takken (Waarneming).


Een superlieve Puttertje (Carduelis carduelis) aan het omnomnomen op een Elzenprop (Waarneming).


Kiekeboe!

afbeelding van Sylvia

Dit was 2016: Jaaroverzicht Vogels (mei) 5/12

TuinfluiterGroenpootruiterGeelgors
Grauwe KlauwierKuifduikerRoodpootvalk
SteltkluutPutterGoudvink

In mei 'woonde' ik echt de hele maand bij het Dwingelderveld, nog steeds voor mijn studie. Daar heb ik één van mijn allermooiste foto's van het hele jaar gemaakt van een Geelgors (Birdblog). Toen ik een weekendje thuis was ben ik met pap en mam op zoek naar de Roodpootvalk geweest, die we nog hebben gevonden ook (Birdblog). Een week later zag ik met hen weer een andere zeldzaamheid de Steltkluut (Birdblog). Fijne dagen zijn dat, met ons drieën de natuur in. Mijn ouders hebben me dat echt altijd laten zien altijd, hoe mooi het buiten is. Des te leuker als we vogelsoorten zien die Julian nog niet heeft natuurlijk, dat is de kers op de taart zeg maar!

151 Oeverloper Actitis hypoleucos 160 Fluiter Phylloscopus sibilatrix
152 Gierzwaluw Apus apus 161 Wielewaal Oriolus oriolus
153 Kleine Bonte Specht Dendrocopos minor 162 Roodpootvalk Falco vespertinus
154 Tuinfluiter Sylvia borin 163 Griel Burhinus oedicnemus
155 Geoorde Fuut Podiceps nigricollis 164 Steltkluut Himantopus himantopus
156 Boomvalk Falco subbuteo 165 Visdief Sterna hirundo
157 Grasmus Sylvia communis 166 Grauwe Kiekendief Circus pygargus
158 Dwergmeeuw   Hydrocoloeus minutus 167 Kleine Karekiet Acrocephalus scirpaceus
159 Grauwe Klauwier   Lanius collurio 168 Bosrietzanger Acrocephalus palustris
afbeelding van Sylvia

Marmereend? Nou...nee


Samen met Julian en Herman ga ik helemaal naar Noord-Brabant om een Marmereend te zoeken. En zoeken dat we doen! Maar vinden, nou...nee. We zien natuurlijk wel een hele hoop andere leuke dingen, zoals deze hele mooie gekleurde Tapuit (Oenanthe oenanthe). Hij zit wat verstopt achter het gras en tussen de struikjes maar niettemin een leuke waarneming (Waarneming).


Een Roodborstje (Erithacus rubecula), die het vertikt me aan te kijken, wat een boef (Waarneming).


Deze rare Puttertjes (Carduelis carduelis) zien we ook nog, zijn dat juvenielen? Of misschien eclipskleed? Of ze hebben per ongeluk met hun kop in een bakje bleekwater gezeten, wie zal het zeggen (Waarneming)?


En dan nog mijn lievelingsfoto van de dag van een Torenvalk (Falco tinnunculus), op dezelfde plek als waar we Dwergganzen hebben gezien (no pictures please).

afbeelding van Julian

Even bij de Vecht


Steenrode heidelibel (Sympetrum vulgatum), een vrouwtje, in het avondlicht langs de Hardenbergse Vecht.


Jonge Putters (Carduelis carduelis) hebben nog geen mooie rode kleur op het voorhoofd.

afbeelding van Sylvia

Put put en Goudvink


Wat een mooi, klein vogeltje de Distelvink of Putter (Carduelis carduelis). Een erg kleurrijke en schattige verschijning. Deze zat in de buurt van het Dwingelderveld op een hek te chillen, wat een vrolijk pluisballetje (Waarneming).


Later op de dag zagen we een paartje Goudvinken (Pyrrhula pyrrula), het mannetje verstopte zich echt de hele tijd tussen het gras dus ik had geen kans die goed op de foto te zetten. Het vrouwtje hield kennelijk meer van aandacht en liet zich wel op foto vangen (Waarneming).

afbeelding van Julian

Hardenbergs vogelnieuws.

Overzicht van leuke waarnemingen bij Hardenberg op deze datum.

Rond de Vecht tussen de Willem Alexanderbrug en Amaliabrug o.a.: de bekende Roodhalsgans, Grote Zilverreiger, Stormmeeuwen, Kievit (45 bij kijkscherm), Wulpen, Dodaars, Krakeend man+vrouw.

Grote Zilverreiger en Stormmeeuw.
Great Egret (Ardea alba) and Common Gull (Larus canus) at the Vecht river.


Roodhalsgans (Branta ruficollis) zat onder de Amaliabrug.
Red-breasted Goose has been in the area for a quite while now.

Casarca nog op weiland langs Brandersveldje (tussen de Nijlganzen); ook een Noordse Kauw daar. Verder in de omgeving: Goudvink, Sijzen, Putters (foto).

European Goldfinch (Carduelis carduelis).

De bekende man Eider was (zoals gebruikelijk) nog aanwezig maar de topper van vandaag was een Witoogeend (Aythya nyroca) door Johan Poffers ontdekt bij het Vechtpark in de omgeving van het politiebureau.

Op 27 januari (de volgende dag) is het me gelukt 'm terug te vinden.


Wit oog (geel bij kuifeend), witte kont, driehoekige kop (zonder kuif) en bruin aan zijkant scherper begrenst dan bij vrouw kuifeend.
Blij met deze bijzondere soort!
Ferruginous duck (Aythya nyroca).

afbeelding van Julian

Op pad met Geert


Zingende Putter (Carduelis carduelis) - Centrum van Hardenberg.
European Goldfinch.


Mooi zijn ze; Lepelaars (Platalea leucorodia). Deze jonge ("juveniele") vogel stond in een plasje bij Beerze. Niet volwassen vanwege de snavelkleur. Bij "adulte" exemplaren is deze donkerder met alleen een gelige vlek op het uiteinde. Ons land is de meest Noordelijke broedlocatie van deze soort in Europa.
Eurasian Spoonbill; juvenile because of the bill's color.


Weidebeekjuffer (Calopteryx splendens); man hierboven, vrouw hieronder. Bij Arriën.


Blauwe breedscheenjuffer (Platycnemis pennipes); man hierboven, vrouw hieronder. Bij Arriën.


Toch nog een Gehakkelde aurelia (Polygonia c-album) dit jaar! Smile Bij Arriër Koeland.


Één van de Roeken (Corvus frugilegus) die vanavond samen met wat Kauwtjes rondscharrelden langs het Mensinksdijkje (Deventer). Ook hazen ter plaatse.
Rook.

afbeelding van Julian

Het is groen en 't zit op het gras...



Vrouwtje Groene Specht - Landgoed Brinkgreven. Vrouwelijk vanwege de volledig zwarte baardstreep; bij mannetjes is deze rood gevuld (met donkere rand).
European green woodpecker (Picus viridis), adult female.


Holenduif op dezelfde locatie. Op het veld ook 15 eksters en een jonge Grote Bonte Specht in de bomen (jonge exemplaren hebben veel rood bovenop de kop).
Stock Dove (Columba oenas).


Putter bij de Douwelerkolk. Verder hier o.a.: tientallen Boerenzwaluwen, wat rondvliegende Visdiefjes, zingende Grasmus, Zanglijster, Tjiftjaf, Kleine Karekiet, Zwartkop, Brandganzen met jongen.
European Goldfinch (Carduelis carduelis).

Abonneren op RSS - Putter