U bent hier

Nachtvlinderblogs

De Nachtvlinderblogs van BirdBlog.org.
Zie ook "De nachtvlindermaanden 2016" op Natuurkriebels.nl (van Sylvia).
afbeelding van Julian

Rare ringelrups


De Ringelrups Malacosoma neustria heeft normaal gesproken duidelijke dwarslijnen over de voorvleugel (foto hierboven, Baalder, 31 mei 2018) maar nu kwam ik een afwijkend beestje tegen (foto hieronder, Baalder, 15 juni 2020).

Vooral in het verleden werden de verschillende ‘kleurvormen’ van nachtvlinders bestudeerd en beschreven. Deze komt in de buurt van f. unicolor maar de oranje vlam is niet aangetroffen bij dergelijke exemplaren in de collectie van Naturalis. Een andere optie is f. ochracea-unicolor. Met dank aan Rob de Vos (collectiebeheerder) voor het uitzoeken.

afbeelding van Julian

Elzenwespvlinders

Met Ron opzoek geweest naar de Elzenwespvlinder Synanthedon spheciformis en met succes! Beerze (gemeente Ommen).

afbeelding van Julian

Spinazie en meer!


Vanavond bezocht de zeer zeldzame Spinaziemot (Spoladea recurvalis) ons vlinderlaken in de tuin van Natuuractiviteitencentrum De Koppel.
Dit is voor zover ik kan nagaan de 11e waarneming van deze soort in ons land en de 1e voor Overijssel.


Ook een trekvlinder maar minder zeldzaam: Oranje kruidenmot (Udea ferrugalis).


De Getekende gamma-uil (Macdunnoughia confusa) heeft in tegenstelling tot de gewonere Gamma-uil géén Y-figuur centraal op de vleugel maar daarvoor in plaats een soort verdikt streepje.


Roodkopwinteruil (Conistra erythrocephala); mijn enige nieuwe soort van deze avond (de Spinaziemot kende ik al van Qatar: link naar waarneming).

afbeelding van Julian

Goud


Twee Wilgengouduilen (Xanthia togata) op het laken tijdens het maandelijkse nachtvlinderonderzoek in de Rheezermaten.

Prachtige diertjes!

afbeelding van Julian

H'bergse nieuwe!


Bladmijn -inclusief rups- van de Printplaatmot (Phyllocnistis xenia) op Witte abeel (Populus alba) in Baalder. Nieuwe nachtvlindersoort voor de gemeente Hardenberg (http://microvlinders.nl/soorten/species_maps.php?speciescode=130850 en https://ivnhardenberg.waarneming.nl/soortenlijst_wg_v3.php?g=8). Exacte locatie: https://ivnhardenberg.waarneming.nl/waarneming/view/176028259.

afbeelding van Julian

Kromzitter


Waarom de nachtvlinder Asteroscopus sphinx de Nederlandse naam “Kromzitter” heeft gekregen begrijp je wanneer je de rups ziet. Rheezermaten, vanmiddag.


Foto van de volwassen vlinder: Rheezermaten, 6 november 2018.

afbeelding van Julian

Grijze rups


Soms lijken volwassen exemplaren van twee verschillende nachtvlindersoorten zo op elkaar dat ze niet of nauwelijks met het blote oog te onderscheiden zijn. Zo ook bij het duo Variabele purpermot (Eriocrania semipurpurella) en Grijsrupspurpermot (Eriocrania sangii). De rups van die laatste is echter grijs terwijl die van de Variabele purpermot bleek wittig van kleur is. Beide soorten maken een blaasmijn in berkenbladeren. Met dank aan Tymo Muus die me er bij de Rheerzermaten op attendeerde.

Nieuwe soort voor de (nachtvlinderlijst) van gemeente Hardenberg op waarneming.nl.
Zie ook de Grijsrupspurpermotpagina op microvlinders.nl.

afbeelding van Julian

Beauty


Ook dit is ´n vlinder! Deze Bruine wapendrager (Clostera curtula) troffen Sylvia en ik zondagavond aan bij tante Kina op het balkon (Assen).

afbeelding van Julian

Sprieten


Tweede langsprietmot voor het duizendsoortenjaar, Vechtpark1000: Smaragdlangsprietmot (Adela reaumurella). De andere, Bleke langsprietmot (Nematopogon swammerdamella), vorige week: http://birdblog.org/node/605

afbeelding van Julian

Spriet


M'n eerste Bleke langsprietmot (Nematopogon swammerdamella) van 2019. Nieuw voor ons duizendsoortenjaar "Vechtpark1000" (nachtvlindersoort #11) en het Vechtpark. Smile

afbeelding van Julian

Septemberverrassingen in Beerze

Natuurgebied Beerze (Landschap Overijssel) leverde weer opvallende waarnemingen op!


De Prachtmot (Oncocera semirubella) is in ons land een zeldzame soort die vooral in zuidelijk Limburg voorkomt. In Overijssel zijn er slechts enkele waarnemingen. Nieuw voor de gemeente Ommen op waarneming.nl.


Roodachtige herfstuil (Agrochola helvola). Schaarse soort die op waarneming.nl ook nog niet bekend was in Ommen.


Vliervlinder (Ourapteryx sambucaria)... Nu nog? Jazeker! Citaat van https://www.vlinderstichting.nl/vlinders/overzicht-vlinders/details-vlinder/vliervlinder over de vliegtijd: "Eind mei-begin augustus in één generatie; soms een zeer partiële tweede generatie eind september-begin oktober." Wel bijzonder dus!


Breedbandhuismoeder (Noctua fimbriata) géén alledaagse soort in ons werkgebied. Deze blondine is ongeveer even groot als de veel gewonere Huismoeder (Noctua pronuba).


Wilgengouduil (Xanthia togata). Nieuw voor de gemeente Ommen op waarneming.nl.

Daarnaast bezochten de zeldzaamheden Eikenuiltje (Dryobotodes eremita), Bruine sikkeluil (Laspeyria flexula), Jeneverbesdwergspanner (Eupithecia pusillata), Eiken-orvlinder (Cymatophorina diluta) en Grijsbandspinner (Trichiura crataegi) het doek. De Eiken-orvlinder is nieuw voor de gemeente Ommen op waarneming.nl.

Het meest bijzonder was 't Prachtpurperuiltje (Eublemma purpurina); een zuidelijke soort die pas in 2015 voor het eerst is waargenomen in Nederland. Dit is nummer één voor de provincie Overijssel! Een "bewijsplaatje" hiernaast.

Soorten die eveneens nog niet op waarneming.nl waren geregistreerd voor de nachtvlinderlijst van Ommen:
▪ Geveerde spikkelspanner (Peribatodes secundaria).
▪ Gevorkte silene-uil (Sideridis rivularis).
▪ Witte-l-uil (Mythimna l-album).
▪ Bruine herfstuil (Agrochola circellaris).
▪ Wilgensteltmot (Caloptilia stigmatella).
▪ Blauw smalsnuitje (Eupoecilia ambiguella).
▪ Triangelmot (Hypsopygia costalis).

afbeelding van Julian

Collendoorn


In deze blog een paar mooie soorten van het nachtvlinderonderzoek van vanavond bij de oude afvalberg te Collendoorn (Landschap Overijssel). Boven: Triangelmot (Hypsopygia costalis).

Bruine herfstuil (Agrochola circellaris).
Agaatvlinder (Phlogophora meticulosa) Witschouderbladroller (Acleris variegana).
Bessenschildwants (Dolycoris baccarum).
afbeelding van Julian

De start van de herfst!

De najaarssoorten nemen 't over! Smile

Zwartstipvlinder (Agrochola lota) te Baalder (gem. Hardenberg). Deze soort vliegt vooral in oktober. Is de nachtvlinderzomer nu echt afgelopen?

afbeelding van Julian

Bijzonder uiltje


Zesstreepuil (Xestia sexstrigata) in de Rheezermaten vannacht. Deze zeldzame soort was nog niet bekend uit de gemeente Hardenberg: https://www.vlinderstichting.nl/vlinders/overzicht-vlinders/details-vlinder/zesstreepuil.

In het gebied wordt 'n nachtvlinderonderzoek gedaan door de Nachtvlinderwerkgroep van IVN Hardenberg-Gramsbergen, Nachtvlinderen Oost-Nederland en Staatsbosbeheer IJsselvallei en Vechtdal.

afbeelding van Julian

Golflijnen.


Gaaf hè, al die lijntjes? De eerste keer dat ik de Gegolfde spanner (Hydria undulata) binnen de gemeente Hardenberg tegenkom (Baalder).

Pagina's

Abonneren op RSS - Nachtvlinderblogs