U bent hier

Duitsland

Duitsland ligt in de westelijke helft van Centraal-Europa, in het noorden grenzend aan de Oostzee, de Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië, in het zuiden aan Oostenrijk en Zwitserland en in het westen aan Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Oude beschrijvingen noemen Duitsland het land tussen de zee en de Alpen.
Het land kan in drie belangrijke geografische gebieden worden verdeeld: de Duitse Laagvlakte in het noorden, de centrale Duitse middengebergten, en in het zuiden, de Alpen. Het klimaat is gematigd, al is er wel aanzienlijke variatie. Bijna twee derde van de bossen van het land bestaat uit naaldbomen, de rest is hoofdzakelijk beukenbos.
Duitsland heeft tamelijk weinig bodemschatten. De landbouwgrond is meestal erg vruchtbaar.

(De tekst in dit vak komt oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel "Duitsland". Deze tekst is beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen).
afbeelding van Julian

Vakantie in kaart

Op vakantie in Zuid-Limburg (met uitstapjes naar het aangrenzende buitenland) hebben we fanatiek waarnemingen geregistreerd. Hieronder een gedeelte van de resultaten.
Deze pagina op globaalverhaal.nl bevat kaarten met kilometerhokken per soort waarbinnen we deze hebben vastgesteld in de drielandenregio (en eventueel langs de route van/naar Groningen) tussen 31 juli en 15 augustus 2020. Enkel de soorten die we minstens 30 keer hebben waargenomen en/of minimaal in 10 kilometerhokken zijn tegengekomen staan vermeld in de overzichtstabel. De verzamelde dataset omvat ruim 15000 waarnemingen van zo'n 500 soorten. Deze gegevens zijn reeds grotendeels verwerkt in het systeem van Observation International (Waarneming.nl, Waarnemingen.be en Observation.org).

Bron: eigen data, verzameld met Waarneming.nl.


Kompassla Lactuca serriola.


Wilde peen Daucus carota subsp. carota. Veelvoorkomend in wegbermen; één van de soorten die prima in kaart te brengen is door geoefende bijrijders met behulp van ObsMapp. Zo wordt reistijd efficiënt benut.


Paardenkastanjemineermot Cameraria ohridella. Het typische vraatbeeld in de bladeren van Paardenkastanjes is ook vanuit de auto goed te herkennen.


Bramensprinkhaan Pholidoptera griseoaptera. In totaal 'zagen' (meeste waarnemingen aan de hand van het soort-specifieke geluid) we 17 soorten uit de groep Sprinkhanen (14) en Krekels (3) waaronder de Boomkrekel Oecanthus pellucens in de buurt van het kampeerterrein.


Groot dooiermos Xanthoria parietina.

afbeelding van Sylvia

Is dat een gans?

We waren een dagje weg naar Duitsland en kwamen langs de Eems waar we stopten om bij het water te gaan kijken. Ik had de camera en Julian vroeg aan mij wat dat ene was wat daar in het weiland zat, waarvan ik dacht dat het een gans was op afstand. Nadat ik toch even serieus ging kijken, bleek het gewoon een Zeearend (Haliaeetus albicilla) te zijn, wow! Mijn ouders hadden volgens mij ook nog nooit een Zeearend van zo dichtbij gezien, wat een verrassing en leuk cadeautje aan het einde van een mooie dag.

Misschien geen fantastische foto's, maar een geweldige vogel om te zien en ook nog bewijsplaatjes van te hebben (Waarneming).

Abonneren op RSS - Duitsland